Bahasa Menjunjung Budaya

Thursday, July 29, 2010

Kuih adalah snek gigitan-saiz atau pencuci mulut makanan di Archipelago Melayu . Kuih (jamak kuih-muih) lebih kerap dikukus daripada dipanggang, dan dengan demikian sangat berbeza di tekstur, rasa dan penampilan dari kuih Barat. Kebanyakan daripada mereka manis, tetapi beberapa kuih juga gurih.

Nasi lemak disebut hidangan kebangsaan, warisan kebangsaan Malaysia. Ada hidangan sejenis di Indonesia disebut nasi Uduk.

Dengan akar dalam budaya Melayu, nama ini berasal dari proses memasak di mana beras direndam dalam santan dan kemudian campuran kukus. Kadang-kadang melilit pandan daun yang dilemparkan ke nasi sementara mengukus untuk memberikan aroma lebih. Rempah-rempah seperti halia dan kadang-kadang tumbuh-tumbuhan seperti rumput lemon boleh ditambah untuk aroma tambahan.

Secara tradisional, ini datang sebagai sepiring makanan dibungkus daun pisang, dengan hirisan timun, ikan bilis, kacang goreng, telur rebus, sambal pada intinya. Sebagai makanan yang lebih substansial, nasi lemak juga boleh datang dengan pelbagai menyertai lain seperti ayam, cumi-cumi, kerang, sayur-sayuran atau daging lembu rebus dalam air kelapa dan rempah-rempah. Secara tradisional kebanyakan menyertai yang pedas di alam.

Ketupat adalah jenis kuih dari Indonesia, Malaysia dan Brunei.

Itu diperbuat daripada beras yang telah dibungkus dalam beg daun kelapa dan direbus tenunan. Sebagai memasak nasi, butir memperluaskan untuk mengisi poket dan beras menjadi dimampatkan. Kaedah memasak ketupat memberikan ciri-ciri bentuk dan tekstur dari kue beras.

Ketupat biasanya dimakan dengan rendang atau berkhidmat sebagai iringan untuk sate atau gado-gado. Ketupat juga tradisional dilayani oleh rumah-rumah Melayu di buka pada perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri. Selama Hari Raya Aidilfitri di Indonesia, ketupat sering dihidangkan dengan kari ayam, disertai dengan serbuk soya pedas.

Sate adalah hidangan dari diasinkan, daging skewered dan dipanggang, disajikan dengan sos. Ini adalah dipanggang atau dibakar di atas kayu atau api arang, kemudian disajikan dengan pelbagai bumbu pedas. Sate berasal di Jawa atau Sumatera.

Sate sedia hampir di mana saja di Indonesia, melainkan telah menjadi hidangan kebangsaan Indonesia. Hal ini juga popular di banyak negara-negara lain di Asia Tenggara, seperti: Malaysia, Singapura, Brunei, Thailand, Filipina selatan dan di Belanda, kerana Indonesia adalah bekas tanah jajahan Belanda. Sate ini sangat terkenal di Indonesia dan Malaysia. Di Indonesia, sate boleh diperolehi daripada penjual sate keliling, dari restoran-sisi khemah-jalan, di sebuah restoran kelas atas, atau semasa perayaan pesta tradisional.

Di Malaysia, sate adalah hidangan terkenal - terutama saat perayaan - dan boleh didapati di seluruh negeri. Kunyit adalah bahan wajib digunakan untuk mengasinkan sate, yang memberikan hidangan karakteristik warna kuning. Mungkin sate dihidangkan dengan sos kacang pedas sos, atau sos kacang, bawang dan hirisan timun, dan ketupat.

No comments:

Post a Comment